Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak Seat Arona

Vraag gesteld door op 12 mei 2021

De kogeldruk van onze Seat Arona is volgens de opgave van de dealer 55 kg. Onze elektrische fietsen inclusief fietsenrek wegen ongeveer 65 kg.
Is dit een probleem voor de de wegligging?  Wordt dit eventueel toegestaan door de wetgever?
Zijn hier eventueel oplossing voor?
Bijvoorbeeld een fietsendragen geschikt voor electrische fietsen voor bevestiging aan achterklep?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Met het gewicht van twee e-bikes én de fietsendrager komt u boven de opgegeven maximale kogeldruk uit van 55 kg zoals opgegeven voor uw Seat Arona.

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze volgens de letter van de wet niet overschrijden.