Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is lekkage uitlaat condens een bekend probleem bij Seat Ateca?

Vraag gesteld door op 18 mei 2021

Ik heb een Seat Ateca gekocht, bouwjaar 2018. Het valt me op dat elke dag rechtsachter een natte plek te zien is. Geen benzine, geen koelvloeistof. Volgens de garage wordt dit veroorzaakt doordat Seat een gaatje boort in de achterste demper. Hierdoor kan de condens ontsnappen en dit zou roestvorming voorkomen.
Is dit een bekend verschijnsel bij de Seat Ateca? of is dit een kul verhaal?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het klopt dat uw uitlaat voorzien is van een afwateringsgaatje in de achterdemper.

De exacte constructie van de uitlaat van de Ateca ken ik niet maar een minuscuul afvoergaatje komen we wel vaker tegen. Bij verbanding ontstaat altijd waterdamp en wanneer de uitlaat niet volledig op temperatuur komt zou het water zich verzamelen in de achterdemper. Hier expanderen de hete gassen wat er per definitie voor zorgt dat de temperatuur daalt. Wanneer hier geen afvoer aanwezig is kan het water voor roest zorgen of indien de buitentemperatuur onder het vriespunt komt zelfs zorgen voor het dichtvriezen van de uitlaat. Een afvoer gaatje is dus zeer aannemelijk.

Tevens zijn auto’s met airconditioning altijd voorzien van een afvoer van condens wat ontstaat bij het afkoelen van de buitenlucht. Hoe warmer het buiten is en hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer water er afgevoerd wordt. Dit zorgt vaak voor grote plassen onder de auto, ter hoogte van het dashboard dus ongeveer tussen de voorwielen. Dit is ook normaal en geeft zelfs aan dat het systeem goed functioneert.