Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid tijdens schakelen

Vraag gesteld door P. de Lang op 14 mei 2021

Bij het schakelen van 1e naar 2e en volgende versnelling hoor ik een "klang"geluid. Betreft Hobby camper Fiat Duc. 2004.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Hobby camper op basis van een Fiat Ducato uit 2004 en u omschrijft een bijgeluid wanneer u van de eerste naar de tweede versnelling schakelt.

Het is lastig om op afstand tot een diagnose te komen. Wanneer je het verschijnsel zelf kunt ervaren zou je redelijk gemakkelijk de conclusie kunnen trekken of het uit de versnellingsbak komt óf dat het een koppelingsprobleem betreft. In het eerste geval zou er misschien sprake kunnen zijn van een versleten synchromeshring die bij het inschakelen naar 2 tegenstribbelende bijgeluiden zou kunnen vertonen. De koppeling kan ook verdacht zijn wanneer deze niet helemaal goed vrijkomt. Bij de hogere versnellingen heb je daar dan minder last van.

In theorie valt er nog wel een handvol mogelijk oorzaken aan te wijzen zoals speling op de ophanging van de versnellingsbak. Maar het meest voordehandliggend is toch wel één van de twee eerder genoemde oorzaken en is nader onderzoek toch echt noodzakelijk om de vinger op de goede plek te krijgen. Dat onderzoek hoeft zeker niet tijdrovend te zijn en denk ik dat een ervaren monteur na een kort proefritje wel weet in welke hoek het gezocht moet worden.