Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen op fietsendrager Italië

Vraag gesteld door R. Evers op 16 mei 2021

Ik begrijp dat fietsen op een fietsendrager in Italië niet mogen uitsteken. Nu is de lengte van de meeste fietsen voor volwassenen  richting de 190 cm en de meeste “midden-klasse-auto’s” zijn niet breder dan rond de 180-185 cm. Betekent dit een groot risico op een boete in Italië ?
Ik zie in Nederland dat heel veel fietsen op dragers uitsteken ?!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe groot de kans is dat u beboet wordt voor aan beide zijden uitstekende fietsen op de fietsendrager staan.

Dat was inderdaad verboden maar de huidige regel voor Italië is:

  • Fietsen op een fietsendrager mogen zijwaarts aan beide kanten van de auto of camper maximaal 30 cm uitsteken. Dit is de breedte van de auto zonder spiegels.
  • De fietsendrager moet worden voorzien van een vierkant reflecterend waarschuwingsbord (van kunststof of metaal) van 50 x 50 cm dat wit is met 5 diagonale rode strepen.

Dus mogelijk is in uw geval het geschetste probleem gelukkig door de tijd ingehaald en opgelost en is er andere regelgeving die een stuk coulanter is.

 

Reacties

J. Seegers

Auteur - 14 juli 2023

Hoi Jos, weet jij toevallig of en welke regels er zijn in Italië voor een fietsendrager die je op de achterklep monteert? Ik vraag me af of je dan alsnog een losse nummerplaats moet hebben en of je verlichting bijv. helemaal vrij moet zijn; dat er bijvoorbeeld geen stuk van een spaak of wiel overheen mag hangen.

Vriendelijke groet,
Jules

Jos

ANWB Expert - 17 juli 2023

Als de achterklep fietsendrager met fietsen de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen.

Een fietsendrager is wettelijk gezien  een ‘lastdrager’ (en niet een aanhanger). Voor een lastdrager geldt dat - als de verlichting en retroflectoren van de auto door de lastdrager (of de vervoerde goederen) wordt (deels) afgeschermd- de lastdrager moet zijn voorzien van verlichting. Dat is in de regel een verlichtingsbalk met ook een kentekenplaathouder. Soms kan een achterklepdrager met fietsen de gele plaat van de auto en verlichting tóch onbedekt laten, afhankelijk van de betreffende auto en drager. Dan is verlichting en een witte plaat dus niet nodig. Echter wel het genoemde rood/wit diagonale bord.
 

R. Nalis

Auteur - 3 juli 2023

Geld dit bord ook voor de fietsendrager op de caravan  

Jos

ANWB Expert - 6 juli 2023

Dit betreffende rood/wit diagonaal gestreept bord kunt u ook gebruiken in geval van een fietsendrager aan de achterzijde van een camper. Daar is dus geen ander of afwijkend markeringsbord voor.