Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting

Vraag gesteld door op 6 mei 2021

Wij zijn in het bezit van een Renault Grand Scenic van 2015. Er werd ons verteld dat deze auto een distributieketting heeft, die een autoleven mee kan en niet vervangen hoeft te worden. Nu blijkt bij de APK keuring, dat de ketting uitgerekt blijkt te zijn en wordt geadviseerd deze te vervangen. Kosten rond de €. 2.000,-. Onze vraag is of dit niet voor rekening komt van Renault. Uiteindelijk hebben zij toegezegd dat de distributieketting nooit hoeft worden te vervangen. Km. stand auto 145.000 m. Naar onze mening is dat nog geen autoleven lang. Graag uw mening en advies hierover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de koop van uw Renault Scenic is de toezegging gedaan dat de motor voorzien is van een distributieketting en volgens zegge een autoleven lang meegaat. Recent is gebleken dat bij 145.000 km er tóch sprake is van een noodzakelijke vervanging. U vraagt of dat dan toch voor uw rekening is.

Het is niet zo dat een distributieketting per definitie nooit aan vervanging toe is maar moet wel een bepaalde leeftijd en kilometrage kunnen halen. Onder een autoleven verstaan we dan redelijkerwijs tenminste 10 jaar en zo'n 250.000 km. Wanneer destijds die toezegging is gedaan dat een autoleven haalbaar is blijkt dat toch geen haalbare kaart. Daar kunt u de verkoper over aanspreken, hoewel die wellicht zijn toen mondelinge mededeling mogelijk niet meer kan herinneren. Maar u moet vooral benadrukken dat de koop destijds juist mede beklonken was op basis van deze uitspraak en u in uw geplande gebruiksduur dan nooit tegen deze kosten zou aanlopen. Dus op basis van conformiteit kunt u zeker een poging doen de verkoper aansprakelijk te stellen.

Wellicht helpt voor verdere actie ons Stappenplan klachten na aankoop.