Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chiptuning?

Vraag gesteld door op 5 mei 2021

Ik heb een Seat Ibiza 6L 1.9 tdi uit 2007 kilometerstand is 273xxx. Ik twijfel of het wel handig is om te gaan chiptunen. Ik hoor van links en rechts meer voordelen dan nadelen en vraag me toch af. Of dat wel slim is als ik laat doen?
Natuurlijk heb ik eerst mijn auto laten uitlezen en er zijn helemaal geen storing(en)

Wat geeft u als advies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft twijfel over het al dan niet laten chiptunen van uw Seat Ibiza 1.9 TDI uit 2007.

Ik weet niet met welk doel u overweegt te chiptunen maar VAG biedt dit al geruime tijd niet meer aan vanwege emissie gerelateerde redenen. Natuurlijk zou je voordelen kunnen opnoemen maar waar enerzijds een voordeel is kan en er elders weer een nadeel zijn. Dus meer koppel levert in de regel ook méér motorbelasting op. Dat is in de regel niet altijd bezwaarlijk omdat het draaiende gedeelte vaak overeenkomstig is met motoruitvoeringen die af-fabriek ook meer pk's hebben meegekregen. De vraag is echter wel of je na 273.000 km nog dat motorische risico moet lopen. Er is immers hoe je het wendt of keert sprake van slijtage op het draaiende gedeelte en komt dat misschien in een stroomversnelling wanneer de motor na chiptunen meer prestaties gaat leveren en daar ook voor ingezet gaat worden. De gemiddelde levensduur van een auto staat op ongeveer 18 jaar en is het niet ondenkbaar dat de resterende motorische levensduur daardoor negatief beinvloed zou kunnen worden.

Wanneer meer pk's en koppel in uw ogen écht een noodzakelijk gemis is zou u kunnen overwegen door een goed aangeschreven tuner deze ingreep te laten verrichten. Maar alléén maar voordelen zie ik dan toch wat genuanceerder en lijken mij de standaard aanwezige motorische prestaties toch al best indrukwekkend genoeg.