Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan achter Peugeot 2008

Vraag gesteld door W. v.d. Wal op 10 mei 2021

Ik heb net gelezen dat de kogeldruk van trekhaak niet overschreden mag worden, maar met een kleine caravan wordt er al geadviseerd een kogeldruk van 70 kg. Er zou dus geen caravan achter mijn Peugeot 2008 kunnen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt op dat de opgegeven maximale kogeldruk van uw Peugeot 2008 erg beperkt is terwijl 70 kg geadviseerd wordt bij een aangekoppelde caravan.

Ik weet geen verdere details van uw auto maar ga ervan uit dat de maximaal opgegeven kogeldruk aldus Peugeot 48 kg is. En vermoedelijk mag uw auto een geremde aanhanger trekken van maximaal 1100 kg. Eigenlijk zegt Peugeot hiermee dat die combinatie zich stabiel en veilig gedraagt bij een kogeldruk van maximaal 48 kg.

Wettelijk gezien mag u die niet overschrijden en zult u die 48 kg moeten respecteren en is dus gebaseerd op een veilige combinatie, specifiek voor deze auto. Maar heel gemiddeld ligt de ideale kogeldruk ergens tussen de 50-75 kg. Dus die 48 kg is niet per definitie kansloos om met de caravan op pad te kunnen. Het beladen van de combinatie is dan wel meer een uitdaging om niet over dat gewicht heen te gaan. Zie aanvullend onze pagina Alles over kogeldruk van de caravan