Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bumperschade

Vraag gesteld door M. van Elderen op 9 mei 2021

Ik heb een schade aan mijn achterbumper (peugeot 508) en wordt "allrisk" gerepareerd door de verzekeraar. De schade heb ik pas waargenomen na een wasbeurt in de was straat (oorzaak onbekend.'t Lijkt een hoekig object te zijn geweest). De lak is weg over een lengte van ~10cm (~1cm breed) op de bovenrand en de lak scheurtjes (craquelé) rond dit punt lopen 15cm door. De verzekerings- reparateur wil deze overspuiten ipv vervangen. Ik heb wel eens gehoord, dat beschadigde bumpers niet meer betrouwbaar zijn en moeten worden vervangen, i.p.v. "overgespoten" Kunt U een advies geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft schade aan de achterbumper van uw Peugeot 508. De verzekering komt wat herstel uit op het spuiten van de bumper. U vraagt zich af of beschadigde bumpers voor de veiligheid niet gewoon vervangen moeten worden.

Zoals u de schade omschrijft likt het slechts lakschade. De bumper ziet er niet gedeukt uit en lijkt het geen gevolg te zijn van een aanrijding. Dan moet u het gespoten gedeelte duidelijk zien als het cosmetische gedeelte van de bumper. Natuurlijk heeft het ook een absorberende werking bij relatief onschuldige aanrijdinkjes, maar de werkelijk bescherming voor de inzittenden vindt zich daarachter plaats. De bumperbalk komt feitelijk niet in beeld maar moet bij een fikse aanrijding zoveel mogelijk de energie absorberen om de inzittenden te beschermen. Dus het gedeelte met lakschade is simpel gezegd de jas van de totale bumperconstructie. Zonder verdere schade zoals scheuren, gaten en deuken heeft de bumper dus alleen een nieuwe laklaag nodig en kunnen de overige delen gewoon blijven zitten.