Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstof auto

Vraag gesteld door op 13 mei 2021

Ik heb enige tijd geleden een nieuwe auto gekocht, waarschijnlijk voor de laatste keer in mijn leven, want ik ben inmiddels  85 jaar en zoveel kilometers maak ik niet meer.
Ik heb een Mazda CX 30 met een 2.0 L benzine motor en automaat gekocht.
Ik heb daar een technische vraag over, die ik graag aan een deskundige, technische man binnen uw organisatie voorleg:
Je mag zo’n auto rijden met Euro 95 benzine (E 10).
Ik heb wel eens gelezen dat voor een automotor Euro 98 benzine (E 5) eigenlijk beter is.
Dat kost per liter wel wat meer maar dat kan mij niet zoveel schelen.
Mijn vraag is: is het voor mijn auto inderdaad beter Euro 98 benzine te gebruiken i.p.v. Euro 95 ?
Graag uw eerlijke advies aan mij hierover, waarvoor zéér bedankt!!!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het voor uw onlangs nieuw gekochte Mazda CX30 beter is E5 benzine te tanken of volstaat E10 eigenlijk prima.

E10 benzine voldoet aan de gestelde brandstofnorm dat ook al vanaf 2016 de testbrandstof is voor nieuwe modellen auto's. Uw Mazda CX30 is dus ontwikkeld op basis van E10 brandstof. Daarbij geeft Mazda ook aan dat alle modellen vanaf bouwjaar 2002 geschikt zijn voor gebruik van E10. Dus E10 volstaat prima maar is het inderdaad zo dat E5 benzine in een aantal gevallen ethanolvrij is en van een duurdere premium kwaliteit. Simpel gezegd schenkt u met E10 benzine een prima huiswijn uit in de tank, en is E5 meer de duurdere Grand Cru waar uw auto vermoedelijk niet het verschil van merkt.

Er kan echter wel een reden zijn waarom u beter wél de E5 slang kunt pakken. En dat is bij summier gebruik van de auto en vaak korte ritjes. Wanneer u lang met een tank benzine doet, is die duurdere benzine beter houdbaar en heeft op langer termijn minder snel de neiging te verontreinigen. Dus wilt u graag op safe spelen en is de meerprijs ondergeschikt, dan is E5 preventief gezien een betere keuze.