Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine keuze E5 of E10

Vraag gesteld door op 6 mei 2021

Ik rij een Renault Captur 100 TCE juni 2020 tank ongelood 95/E5 sinds de aankoop (nieuw) nu loopt de moter zowel bij koude en warme moter te stotteren gemeld bij mijn garage antwoord dit horen we vaker advies tankt u maar premium E10 dan is het probleem over.
Ik ben niet tevreden met het advies want bij de aankoop werd gezegd dat het niet uitmaakt wat er getankt wordt dus volgens mij moet dan de auto geen problemen geven op basis van benzine keuze.
Moet de garage de moter dusdanig afstellen dat het op E5 lekker draait.
Graag u deskundig advies .

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de getankte brandstof in uw Renault Captur. Vanwege het stotteren en inhouden adviseert uw dealer de duurdere premium benzine te tanken.

In uw verhaal verwisselt u E5 met E10 en andersom maar het verhaal is duidelijk. Allereerst voldoet E10 benzine aan de gestelde brandstofnorm dat ook al vanaf 2016 de testbrandstof is voor nieuwe auto's. Daarbij geeft Renault ook aan dat alle modellen vanaf bouwjaar 1997, met uitzondering van enkele modellen, geschikt zijn voor E10 gebruik. Uw auto kan en mag gerust op E10 rijden zónder klachten.

Wanneer de auto stottert en inhoudt zou je dat kunnen uitleggen als een gebrek en dient de dealer dat te herstellen. Een bijkomend feit is wel dat het omschreven verschijnsel de Captur niet helemaal vreemd is. Ook bij andere Renault modellen met een overeenkomstig motortype bereiken ons weleens berichten over een stoterig rijgedrag dat wordt afgedaan als een product eigenschap. Dan kán er een positief effect merkbaar zijn bij het gebruik van premium E5 benzine die in sommige gevallen ethanol-vrij is maar met gemiddeld zo'n 13 ct/l als meerprijs. U zou wel uw dealer kunnen verzoeken een proefrit te mogen maken met een vergelijkbare Captur. Wanneer het verschijnsel daarbij niet speelt, heeft u min of meer het bewijs dat het een gebrek is en de auto weldegelijk stottervrij moet kunnen rijden op E10 benzine. Dan moet de dealer dat ook bij uw auto kunnen realiseren.