Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto schokt bij wegrijden en overschakelen

Vraag gesteld door F. Verschuren op 18 mei 2021

Mijn Citroen C4 Grand Picasso (bj 2012, 146.000 km, 1.6 THP motor en automatische versnelling) schokt bij het wegrijden in de eerste versnelling als de motor koud is. Bij een warme motor is het schokken veel minder maar niet volledig weg. Het lijkt of de koppeling plotseling “pakt” bij het wegrijden en automatisch overschakelen naar een hogere versnelling. Ik heb geen slippende koppeling geconstateerd bij een hogere versnelling de motor loopt overigens als een zonnetje!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een schokkerig rijgedrag van uw Citroen C4 Grand Picasso met automatische transmissie. Bij warme motor is het schokken veel minder en u vraagt naar de mogelijke oorzaak.

Het is lastig om op afstand te kunnen vaststellen of dit probleem motor óf versnellingsbak gerelateerd is. Deze gerobotiseerde automaat heeft van nature al de eigenschap niet heel verfijnd of zelfs schokkerig te reageren. Daarom gaat mijn eerste vermoeden wel richting de transmissie met toebehoren.

Dan kom ik toch ook wel bij een redelijk bekend euvel dat het druklager van de koppeling het nog weleens wil begeven, met trillingen als gevolg bij het vanuit stilstand wegrijden. Een nieuwe koppeling en het opnieuw inleren van de aansturing van de automatische transmissie moet dan de oplossing zijn. Maar zoals gezegd is dit een diagnose op afstand en is nader onderzoek toch echt noodzakelijk om vast te stellen of dit de ware toedracht is of tóch iets anders. Ik denk dat een dealer, gezien zijn merk en type auto gerelateerde ervaring, al snel de vinger op de juiste plek weet te krijgen. Maar mijn eerste vermoeden gaat richting het bovenstaande.