Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto maakt kabaal

Vraag gesteld door H. Cuber op 3 mei 2021

2 banden voor vervangen (Hankook all season banden) tevens remschijven en remblokken vervangen. Daarna maakt de auto kabaal vanaf 70 km daarboven wordt het minder en bij 110 km neemt het extreem toe. Terug naar Kwikfit. Volgens hen waren de achterbanden gecupt,  Deze tegen mijn zin in toch laten vervangen. Hinderlijk geluid was daarna niet weg. Vervolgens heeft Kwikfit de nieuwe voorbanden onder garantie weer vervangen. Hinderlijk geluid blijft. Kia Sportage 2013 150.000 km. Zeer lichte trilling in het stuur en bodemplaat links. Volgens Kwikfit zijn de wiellagers niet versleten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na nieuwe remmen en twee nieuwe voorbanden constateert u een toch wel opvallend kabaal dat u kennelijk nooit eerder is opgevallen. Op aanraden van KwikFit zijn de achterbanden ook vervangen vanwege een mogelijk gecupt profiel, echter zonder resultaat en zijn de voorbanden onder garantie nogmaals vervangen.

De wiellagers zijn kennelijk niet verantwoordelijk voor de bijgeluiden en de ingreep aan de remmen sluit ik ook uit als mogelijke oorzaak. Dan blijven toch echt de banden over. Dan doel ik op het karakter van deze all-seasons die mogelijk wat karkasopbouw, profiel en rubbersamenstelling méér afrolgeluiden afgeven aan het interieur. Een technische oorzaak bij de auto zelf verwacht ik eerlijk gezegd niet. Misschien dat u in samenspraak met KwikFit de overstap zou kunnen maken naar een ander merk all-seasonband. Ik kan alleen maar bedenken dat de gekozen band méér afrolgeluiden afgeeft dan gewenst en dat u van de vorige banden gewend bent. Hopelijk wil de leverancier het avontuur aan om u weer tevreden achter het stuur te laten plaatsnemen. Soms is de combinatie auto én een specifieke band niet altijd een goed huwelijk.