Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK verloopt

Vraag gesteld door op 13 mei 2021

Door een noodzakelijke reparatie aan m’n auto staat deze al enige tijd bij een garagebedrijf. Wachten is op een beslissing van de verzekering ivm met twijfel over bedrag van schade. In tussentijd verloopt de APK ! Wat nu te doen ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto staat voor een noodzakelijke reparatie bij de garage maar binnenkort verloopt de vervaldatum van de APK.

Het kan gebeuren dat de auto niet op tijd APK-goedgekeurd is. Artikel 11 van het Besluit Voertuigen is ingesteld om ruimte te geven alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Volgens dat artikel mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan (je mag er dus niet mee rijden!), zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan. 

Schorsen
Om boetes (150 euro) te voorkomen, is het dus mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen (hiermee zet je overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als je het voertuig bij de RDW laat schorsen dan hoeft hij niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar je mag er dan ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Als de schorsing afloopt, moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Je kunt de schorsing eventueel verlengen. Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van je woonadres naar het adres waar je de APK-keuring laat doen.