Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf 2e hands hybride of benzine

Vraag gesteld door O. Mulder-Kwant op 5 mei 2021

Ik wil graag een 2e hands hybride Tayota aanschaffen omdat mijn C1 te oud en te klein is voor het vervoeren van elektrische fietsen.
Nu rijd ik gemiddeld maar 1 of 2 x in de week verschillende afstanden. Is een hybride dan wel een goede aankoop of kan ik beter een benzineauto aanschaffen. Ik vind het millieu ook belangrijk.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vindt het milieu belangrijk en overweegt daarom de aanschaf van een hybride. U vraagt of dat wel verstandig is of dat een volledige benzine versie toch eigenlijk prima volstaat.

Op zich is een hybride-auto wel op zijn plek in stadsverkeer, het voordeel in verbruik komt bij veel optrekken en stoppen tot zijn recht, omdat rem-ernergie wordt teruggewonnen. Bij een laag jaarkilometrage is de totale winst echter weer klein. En bij korte ritjes zal toch vooral alvorens elektrisch deels te kunnen rijden met lage snelheden, de brandstofmotor toch eerst op temperatuur moeten zijn. Dus bij summier gebruik over voornamelijk korte afstanden is het uitstoot voordeel te verwaarlozen. En ik schat dat uw gebruik één tot twee keer per week niet echt aansluit bij de te benutten voordelen van een hybride.

U vindt het milieu terecht belangrijk maar met uw beperkte autogebruik van hooguit twee keer per week bent u niet echt een rijdende milieuvervuiler. U lijkt me bewust om te springen met uw autogebruik en dat is al een bijdrage op zich.