Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar ligt omslagpunt hybride t.o.v. benzine

Vraag gesteld door op 21 april 2021

Bij hoeveel km ligt het omslagpunt van hybride tov benzine? maakt het dan nog uit of het een PHEV is of een gewone hybride?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt naar het financiële omslagpunt tussen een benzine-auto en een hybride. Eigenlijk is er geen sprake van een duidelijk omslagpunt, omdat er niet hele grote verschillen zitten tussen vaste en variabele kosten.

Heel anders is het wanneer het een PHEV betreft. Ik kan hier geen omslagpunt geven omdat het verschil in gebruik alles bepaalt. Stel u rijdt altijd maar kleine afstanden die u volledig elektrisch aflegt op stroom die afkomstig is van uw eigen zonnepanelen. Dan rijdt u bijna kosteloos. Dit is heel anders wanneer u altijd langere afstanden rijdt waarbij slechts de eerste kilometers elektrisch zijn en vervolgens op de verbrandingsmotor.

Hoeveel kilometer u geheel elektrisch kan rijden op een PHEV is weer afhankelijk van de keus die de fabrikant maakt, maar vaak ligt deze rond de 50 kilometer.

U kunt het zelf goed berekenen in onze applicatie Autokosten op anwb.nl. Na het invullen van de benodigde gegevens krijgt u de kosten gespecificeerd op kostenpost en uitgedrukt in prijs per kilometer of kosten per maand. De berekening kunt u voor bijna elke auto naar wens uitvoeren, opslaan als PDF of meteen printen.