Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VIN check

Vraag gesteld door M. Schuurmans op 15 april 2021

Ik wil een belgische import-auto checken en heb alleen een vin, hoe betrouwbaar zijn de commerciële vin-checks? En waarom biedt RDW of ANWB deze service niet, nu de auto's door europa reizen...

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of vin-checks betrouwbaar zijn bij auto’s die geïmporteerd zijn.

Dit soort controles via het chassisnummer geven bij sommige merken voornamelijk de origineel geleverde uitrusting en opties. Vooral bij Duitse merken kun je dan van alles zien.

Als het gaat om reparatie-, onderhoudsgegevens, schadehistorie en kilometerstand is het veel complexer. Soms is wel een vermelding te vinden (ex huurauto, wok etc.) maar er kan ook veel gemist worden. Vaak is wel inzichtelijk wanneer de auto is overgeschreven of de data dat keuringen zijn uitgevoerd.

De ANWB biedt dit (op dit moment) niet aan, omdat aanvragen bijzonder kostbaar is en de gegevens lang niet compleet zijn.

Wij geven wel aan zeer voorzichtig te zijn met de aankoop van auto’s die niet nieuw in Nederland geleverd zijn. Dit omdat de historie vaak zeer lastig te achterhalen is, en omdat we in de praktijk vaak zien dat importauto's minder waard zijn. Vooral bij inruil straks (aan het eind van de gebruiksduur).

Wanneer de complete historie niet aanwezig is adviseren wij altijd om de auto voor aankoop te laten keuren. U kunt de auto ook laten keuren door bijvoorbeeld Dekra.