Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheid van een kinderstoel

Vraag gesteld door D. Niemczyk op 19 april 2021

Overal wordt geadviseerd een kinderstoel achterstevoren te monteren in de auto omdat bij een frontale botsing daarmee het hoofd en nek beter beschermd is. Wat zijn de risico’s van een ongeluk achteropkomend als het stoeltje in dezelfde stand staat? Is het dan even veilig of zou theoretisch het beter zijn als de kinderstoel naar voren is gericht?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat de risico's zijn bij een achterwaarts geplaatst kinderzitje als de auto waarin het is geplaatst van achteren wordt aangereden. De krachten die daarmee vrijkomen zijn ongeveer vergelijkbaar met die van een voorwaarts geplaatst zitje in een auto die aan de voorkant wordt aangereden.

Theoretisch zou een voorwaarts geplaatst zitje veiliger zijn bij een aanrijding van achteren. Maar omdat een botsing in 70% van de gevallen een frontale botsing is, biedt een achterwaarts geplaatst zitje statistisch meer veiligheid voor de kleine inzittende. Ook is de impact, dus de vrijkomende bewegingsenergie bij een frontale botsing vaak groter dan wanneer een auto van achteren wordt aangereden.