Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Turbo kapot na 70.000 km

Vraag gesteld door op 12 april 2021

In 2019 heb ik een Seat Leon gekocht bij een BOVAG garage. Deze is geïmporteerd uit Duitsland, de auto is nog geen drie jaar oud. Nu blijkt de turbo kapot te zijn, km stand bijna 70.000 km. Kan dit nog onder de garantie vallen?

Zo nee, wat kan ik dan van Seat verwachten? Mijn garage heeft contact met ze opgenomen, ze willen wel de onderdelen betalen, maar alleen als zij ook opnieuw een diagnose doen en repareren. Qua totale kosten schiet ik daar dus niet veel mee op.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De turbo van uw Seat Leon is kapot en moet vervangen worden. De auto heeft volgens de teller slechts 70.000 km gereden. U heeft de auto in 2019 gebruikt gekocht dus de Bovag-garantietermijn zal wel verstreken zijn. Ik weet niet wat de leeftijd van de auto is, maar als de kilometerstand klopt is de levensduur van de turbo niet conform de redelijke verwachting die je mag hebben bij normaal gebruik en regulier onderhoud.

De garage is bereid de onderdelen te betalen. Daarmee erkennen ze de te korte levensduur van de turbo.

Er zal onderzocht moeten worden wat de oorzaak is van de kapotte turbo. Als u de garage aanspreekt op non-conformiteit (volgt u hiervoor ons stappenplan) kunt u aangeven dat in het geval u in gelijk gesteld wordt, u ook de kosten voor het onderzoek op de garage gaat verhalen. Dat is geregeld in het Burgerlijk Wetboek Artikel 96 Boek 6.