Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Turbo heeft een storing

Vraag gesteld door op 25 april 2021

In mijn auto (VW Touran 2013) gaat een EPC lampje branden nadat ik wat sneller heb opgetrokken, het vermogen van de auto wordt dan wat lager. Als de motor daarna weer een keer uit gaat, is de storing weg en rijdt de auto weer normaal. Volgens de garage komt dit door een storing in de Turbo en moet deze vervangen worden, kosten 1800 euro. Kan de storing in de Turbo kwaad, de frequentie van het aangaan van het EPC lampje is erg laag (2x in afgelopen 6 maanden) en de garage vond het geen probleem als we de Turbo nu (tijdens een APK/ groot onderhoud beurt) niet zouden vervangen. De reden dat er naar gekeken is, is dat ik zelf had aangegeven dat dit een paar keer gebeurd was.
Rijden wij nu met een tikkende tijdbom?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat u moet doen nu de afgelopen maanden het EPC lampje een aantal maal is gaan branden.

Het EPC lampje staat voor Electronic Powertrain Control. Zodra de computer, die de werking van de motor regelt, een storing in de aandrijving (Powertrain) ontdekt, stuurt deze het EPC lampje aan en kan het vermogen worden beperkt.

Aangezien na het uitzetten van de motor en weer opnieuw starten het lampje dooft en uit blijft, kunnen we vaststellen dat het een storing is die heel sporadisch optreedt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van de storing. Ik neem aan dat er een goede diagnose heeft plaatsgevonden door de garage voordat de conclusie is getrokken dat er een defect aanwezig is in de turbo.

De situatie die u beschrijft vind ik op korte termijn niet bedreigend. Waar u wel rekening mee moet houden is dat de kans groot is dat de storing vaker gaat plaats vinden, vooral wanneer de auto zwaarder belast wordt. Dus bij volle belading, flinke acceleratie of het nemen van een helling.

Ik zou u dus zeker adviseren om de storing te laten verhelpen voordat de auto aan bovenstaande situatie wordt blootgesteld.