Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging te licht Golf 3

Vraag gesteld door op 27 april 2021

Ik heb een golf 3 cabrio 2.0 8v uit 1997 waarvan de stuurbekrachtiging te licht gaat. Ik heb namelijk in meerdere golf 3s gereden en die sturen wat zwaarder, wat meer bij het rijgedrag van de auto past. Ik zie in het reservoir van de stuurbekrachtigingsolie kraakheldere olie zitten. De vorige eigenaar zei dat er ooit een lek was in een leiding dat gerepareerd is. Kan het zijn dat er de verkeerde stuurbekrachtigingsolie is gebruikt? Verder jankt de pomp wel een beetje bij insturen/parkeren. Wat is het beste wat ik kan doen de stuurbekrachtigingspomp vervangen of eerst de correcte olie vervangen /spoelen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een VW Golf III met stuurbekrachtiging die naar uw mening nogal nadrukkelijk z'n werk doet. Bij vorige Golf III versies heeft u duidelijk wat mindere bekrachtiging ervaren dat u ook bij dit type auto ook juist waardeert. U vraagt of de heldere olie wel de juiste is.

De voorgeschreven olie is een volsynthetische hydraulische vloeistof die inderdaad nogal dun is en helder of groenachtig van kleur. Ik kan niet uit uw omschrijving opmaken dat per definitie de verkeerde olie is toegepast. Maar het is geen enorme investering de proef op de som te nemen en inderdaad op zeker te gaan, en met de voorgeschreven olie te verversen of inderdaad met deze vloeistof vooraf ook te spoelen. En misschien zou eens kunnen infomeren bij een specialist of de mate van bekrachtigen op een of andere manier naar uw zin zou kunnen worden aangepast.