Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Radiateur vervangen noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 24 april 2021

Mijn Opel Meriva bouwjaar 2015  km. stand 79162 heeft 30-3-2021 de jaarlijkse onderhoudsbeurt + APK keuring gehad. De volgende ochtend zag ik 1 rose vochtig plekje ter grootte van 10 cent op de garagevloer.Dit vervolgens dagelijks gecontroleerd. Lekkagehoeveelheid nam niet toe. Soms 1 dag niet gelekt. Dan weer wel. Koelvloeistof bleef op peil.Afspraak gemaakt voor controle in garage op 20 April. Advies garage na controle: Radiateur is kapot, deze moet vervangen. Je mag er wel mee blijven rijden tot de nieuwe er is". (moest besteld). Kosten € 619,00.
daarna heeft de radiateur geen druppel meer gelekt. Ik heb de garage gebeld met de vraag of het mogelijk is dat ze bij de inspectie een schroefje of klemmetje hebben vastgedraaid waardoor het probleem is opgelost. De auto lekt niet meer. Antwoord van garage:"de radiateur is kapot, als je geen lekkage ziet komt dat doordat de motor warm wordt en de gelekte vloeistof verdampt. Maar het lek is er wel".
Nu heb ik de auto 2 dagen in de garage laten staan. De motor is niet warm geweest, er kan dus geen koelvloeistof verdampt zijn maar er is geen druppel op de vloer gelekt.
Mijn vraag aan U is of het wel noodzakelijk is dat de radiateur vervangen wordt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U constateerde onlangs een kleine koelwaterlekkage. De garage meldt dat er sprake is van een lekje in de radiateur.

Ik kan uiteraard op afstand niet vaststellen of dat daadwerkelijk zo is. Maar wellicht laat de lekkage zich vooral zien wanneer u de auto met warme motor wegzet. Het koelsysteem staat dan onder druk en zal een lekkage zich eerder laten zien dan eenmaal afgekoeld geparkeerd. En vermoedelijk is de lekkage ook heel summier met af en toe een druppel die inderdaad warm ook nog deels verdampt. Maar wellicht heeft de garage het koelsysteem op druk gezet en toen een geringe lekkage waargenomen. Het feit dat u volgens de garage zo gerust nog even kunt rijden geeft feitelijk aan dat er geen sprake is van hoge nood en fikse lekkage.

Zoals gezegd kan ik niet concluderen of de radiateur daadwerkelijk vervangen moet worden. Maar de omschreven druppel is duidelijk koelvloeistof en kan een héél klein lekje soms maar af en toe een enkele druppel geven. Maar de lekkage wordt in de regel altijd méér en is vervanging uiteindelijk toch onvermijdelijk. Ik begrijp uw twijfel maar ik heb geen concrete reden aan te nemen dat de garage met een verkeerde diagnose is gekomen.