Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt na weinig km gereden

Vraag gesteld door L. v.d. Wiel op 18 april 2021

Opel Astra 5 jaar in 2020 Grote beurt + APK  650 euro  Nu 2200 km gereden Kan ik nu kleine beurt van 300 € overslaan en volgend jaar weer onderhoudsbeurt met APK   ( eventueel nu zomercheck van 20 € ? ) zal dit jaar weer /- 2500 km rijden

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 5 jaar jonge Opel Astra heeft vorige jaar een grote onderhoudsbeurt gehad inclusief APK. Inmiddels één jaar later is er een kleine onderhoudsbeurt van toepassing na slechts 2.200 gereden kilometers. U vraagt of deze beurt overgeslagen kan worden om het jaar daarop weer een beurt te laten uitvoeren.

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet óf iedere 30.000 km. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. In uw geval is inmiddels één jaar na dato de volgende onderhoudsbeurt van toepassing en is de geringe kilometrage dus ondergeschikt.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 2.200 km ook daadwerkelijk relevant is. Eigenlijk alleen een frisse plas olie en een nieuw oliefilter en kunnen andere zaken blijven zitten of behoeven geen aandacht.  Bespreek dat dus met de dealer die daar wellicht graag met u over meedenkt. Maar de beurt overslaan is om de bovenstaande reden dus eigenlijk niet wenselijk. Misschien zou u uw dealer gericht de opdracht kunnen geven alléén de olie te verversen met een nieuw oliefilter. Dat is dan tóch verantwoord onderhoud maar met de hand op de knip.