Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorolieverbruik Citroën C4

Vraag gesteld door op 14 april 2021

Ik kom net terug van de garage om mijn motorolie weer op peil te brengen. Dit is de 3e keer sinds ik hem heb gekocht in september 2020. We hebben alleen de laatste keer bijgehouden hoeveel liter erin ging en hoeveel km ik heb gereden. Dat was 1600 km op 1 liter. Is dit normaal? Als de autodealer mij vanmiddag belt (klacht valt nog onder de Bovag garantie) en zegt dat ze er niks aan gaan doen, moet ik dat dan accepteren? Of zijn er opties om het verbruik te verbeteren, die ze zouden moeten onderzoeken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht in september 2020 een gebruikte Citroën C4 en is de huidige stand van zake dat er sprake is van een olieverbruik van 1 liter op 1600 km.

In principe is er bij elke motor sprake van olieverbruik. Er zijn echter motoren die bovengemiddeld veel verbruiken waarbij tussentijds peilen noodzakelijk is. In ieder geval meldt de fabrikant altijd iets over de frequentie van oliepeilen. Een willekeurig instructieboekje van Citroën meldt daar het volgende over:
''Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. CITROËN adviseert u om elke 5000 km het
olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen''.

In uw geval zou ééns in de 5000 km peilen een olieniveau opleveren van zo'n 3 liter onder peil. Dat is uiteraard funest en wil ik hiermee maar benadrukken dat het verbruik niet fabrieksconform lijkt en u alle reden heeft de verkoper daarover aan te spreken. In de occasionmarkt wordt 1 liter op 1000 km als maximale norm gehanteerd maar ik ben van mening dat de norm van de fabrikant bepalend is. En dan lijkt er in uw geval duidelijk sprake te zijn van bovenmatig hoog olieverbruik, dus feitelijk een gebrek.

Ik weet niet om welk motortype het hier gaat maar hebben toch verschillende PSA motoren de reputatie een flinke slok olie te lusten. Vaak helpt een inwendige motorische schoonmaakbeurt het verbruik weer op een acceptabel niveau te krijgen. Maar er zijn ook gevallen waarbij een nieuwe motor onvermijdelijk is. Maar gezien de toch recente aanschaf is toch wel de harde conclusie dat de auto met dit gebrek is afgeleverd.

Wanneer de garage géén schuld erkend, zie dan voor vervolgstappen dan ons Stappenplan klachten na aankoop. En wijs de verkoper vooral óók op de bovengenoemde opmerking die mogelijk ook in de handleiding van uw auto is opgenomen.