Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker Frankrijk

Vraag gesteld door H. Visser op 21 april 2021

2 dingen:
1) Op de achterkant van mij kentekenbewijs staat (na een reeks cijfers): EURO 6 DG. Als ik die opgeef bij de (simulatie) van de aanvraag voor Frankrijk krijg ik 'klasse' 1' te zien. Zou dat kunnen kloppen?
2) Om te voorkomen dat je een hele reeks van die stickers op de voorruit krijgt, benig van plan de sticker in te sealen en dat (in het desbetreffende land) achter de voorruit te zetten/plakken. Mag dat?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het klopt dat een auto met emissienorm Euro 6 een Franse milieusticker krijgt in klasse 1. U schrijft niet op welke brandstof uw auto rijdt. Als dat benzine is dan klopt het. Een dieselauto met Euro 6 valt in klasse 2. Een elektrische auto krijgt klasse 0.

U vraagt ook of de milieusticker per se op de ruit geplakt moet worden. De noodzakelijke zichtbare kant is ook meteen de zelfklevende kant. Ik kan me voorstellen dat er met wat huisvlijt iets is te fabriceren zodat je na thuiskomst de sticker weer van de aangewezen plek kunt verwijderen. Maar formeel moet hij geplakt worden aan de binnenkant van de voorruit volgens voorschrift en is de sticker ná plakken constructief niet in zijn geheel, dus niet zonder schade aan de sticker, te verwijderen. Wanneer de geïmproviseerde constructie er niet anders uit lijkt te zien dan de gebruikelijke manier van aanbrengen, zou het best kunnen dat niemand dit opmerkt. Maar hij moet formeel op de voorgeschreven manier aangebracht worden en dat is met de zelfklevende kant tegen de binnenzijde van de voorruit.