Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekstroom

Vraag gesteld door op 25 april 2021

Zo juist is door meerder garages waaronder een VW dealer metingen verricht op dynamo en lekstroom. allen hebben als advies uitgesproken om accus te vv en geven aan dat de dynamo goed is. zelf heb ik al 1 keer accu vervangen dealer 1 keer en een garage bedrijf 1 keer. De auto word niet gebruikt na vv van de accu , maar staat de accu binnen de week weer leeg. Geen van de garages hebben lekstroom gevonden. Wie kan mij nog het beste helpen met het opzoeken en verhelpen van de lekstroom?

Zijn mijn accus AGM EFB echt kapot als deze 1 keer leeg hebben gestaan? of kan ik een druppellader aanschaffen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Indien uw accu binnen een week alweer leeg is, is er zeker sprake van een lekstroom of een stille verbruiker.

Het gebeurt vaker dat deze verbruiker incidenteel stroom gaat verbruiken. Dat maakt het lastig voor de garage om het verbruik te meten. Hier is echter wel een praktische oplossing voor; de auto aansluiten op een scope met geheugenfunctie en dan maar wachten. Op deze manier kan eenvoudig gekeken worden of en wanneer er stroomverbruik heeft plaatsgevonden.

Het is heel slecht voor een accu om langere tijd te laten staan terwijl hij leeg is. Of uw accu ook echt defect is, kunt u vrij eenvoudig achterhalen door de accu te laden en te herstellen indien dat nog gaat. Uw auto heeft waarschijnlijk een start/stop systeem en hierom ook een speciaal soort accu. Het is wel belangrijk dat de lader die u gebruikt hier rekening mee houdt.

Ik denk dan aan deze acculader / tester / onderhoud die de accu feitelijk controleert en onderhoud. De accu blijft als het ware in bedrijf en daardoor in conditie. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te leren leven met het stille verbruik en de lader altijd aan te sluiten wanneer de auto geparkeerd staat.