Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkende cilinder C3

Vraag gesteld door op 15 april 2021

Is het bekent dat bij de C3PureTech 68 snel slijtage van de cilinders ontstaat en veel meldingen van motorstoring op de display worden vertoond. Bij mij is een cilinder versleten na 69730 km. Heb wel meer rare uitval storingen gehad met deze auto die ik in januari 2015 nieuw heb gekocht.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Citroën C3 met vreemde storingen en inmiddels ook een versleten cilinder. U vraagt of buitensporig snelle motorslijtage bekend is van deze motor.

Deze generatie PureTech driecilinder heeft in het verleden wel de reputatie gehad nog weleens olie te lekken en krukasproblemen te hebben. De distributie heeft ook nog weleens voor problemen gezorgd en een noodzakelijke nieuwe motor is ook nog weleens voorgekomen. Maar productiematig heeft dat uiteraard terecht de nodige aandacht gekregen en zijn de genoemde problemen met name voor de generatie tót 2016/2017. Dus helaas sluiten de motorische problemen van uw generatie C3 wel aan bij het bovenstaande. Hoewel een cilinderprobleem mij eerlijk gezegd nieuw is.

Maar ondanks de leeftijd van 6 jaar en de toch relatief lage kilometrage van nog géén 70.000 km is een dergelijk motorisch defect feitelijk onacceptabel. Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik met een minimaal te verwachten levensduur. Een dergelijke slijtage zou binnen 10 jaar en 200.000 km niet mogen voorkomen bij gemiddeld gebruik en voorgeschreven onderhoud.

Daarom wil ik u wijzen op ons Stappenplan klachten na aankoop en ondanks de verstreken garantietermijn tóch de verkoper in gebreken te stellen. Dit stappenplan helpt u mogelijk verder of misschien beschikt u over een rechtsbijstandsverzekering die u voor een dergelijke kwestie ook kunt inschakelen.