Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Haak voor fietsendrager

Vraag gesteld door op 30 april 2021

Ik overweeg de aanschaf van een BMW i3. Deze elektrische auto mag geen aanhanger trekken. Maar ik wil graag een fietsendrager op een trekhaak laten monteren zoals geleverd kan worden door Rameder, zie https://www.rameder.nl/brink-trekhaak-afneembaar-incl-elektrische-set-13-polig-specifiek-167652-11443-1.html.
Kan dit zonder technische en/of juridische problemen? Zou het terecht zijn als BMW de garantie op de auto in zou trekken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een BMW i3 die als elektrische auto géén aanhanger mag trekken. Er is echter wel een trekhaak constructie, speciaal voor het plaatsen van een fietsendrager. U vraagt of dat mag en of dat gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie.

Wat dat laatste betreft alléén wanneer een defect aantoonbaar te wijten is aan deze constructie en het doel waar het voor is aangebracht. Dus elektronica storingen ontstaan door een onjuist aangesloten trekhaakbedrading, zal de dealer van harte aangrijpen om elke vorm van aansprakelijkheid af te wijzen. Maar zoals gezegd; er moet duidelijk een causaal verband zijn om garantie niet te honoreren, en zie ik eerlijk gezegd bij een vakkundige montage en het niet overschrijden van de opgegeven 60 kg kogeldruk géén reden om dit ook technisch gezien u te ontraden. Er zijn immers meer EV en (Plug-In) Hybrids die geen opgegeven aanhangwagenmassa hebben maar toch een dergelijke constructie kennen om de fietsen zonder problemen zo praktisch en veilig te vervoeren. Maar wel binnen de opgegeven 60 kg, dus is de opgegeven kogeldruk niet voldoende om daar twee e-bikes aan te hangen.