Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Flushen motor

Vraag gesteld door R. van Hoof op 19 april 2021

Ik heb kort geleden een Suzuki swift uit 2010 gekocht. De motor heeft in totaal slechts 15.000 kilometer gelopen. Is het verstandig om deze motor te laten flushen om zo vervuiling welke door de korte stukjes niet weg gereden is op te schonen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het van nut kan zijn de motor van uw Suzuki Swift uit 2010 met slechts 15.000 km op de teller te laten flushen.

Het inwendig reinigen van de motor kan op verschillende manieren; middels een granulaat behandeling of het spoelen met een vloeistof, het z.g. flushen. Bij auto's die vaak beperkt worden gebruikt, voornamelijk korte ritjes en vaak ook draaiend in een in een laag toerengebied, moet er nog weleens noodzakelijk een dergelijke behandeling worden uitgevoerd. Vaak betreft het wel een specifiek handjevol merken en type auto's die daar óók constructief min of meer overgevoelig voor zijn. Deze motoren genieten ook de ondersteuning van een turbo om vooral laag in toeren véél trekkracht te kunnen leveren. En juist laag in toeren heeft een positief effect op het brandstofverbruik, maar om emissie gerelateerde redenen krijgt de motor wel daardoor wat meer inwendige vervuiling voor de kiezen.

Motorisch gezien verwacht ik deze nadrukkelijke inwendige vervuiling niet bij uw Swift. De turbo ontbreekt en zal dat motortje het gemiddeld van een een wat hoger toerental moeten hebben. En eerlijk gezegd laat de praktijk zien, in tegenstelling tot 'n aantal wél overgevoelige motoren, dat er ook bij summier gebruik geen dergelijk bijverschijnselen bekend zijn bij deze generatie Suzuki Swift.

Het is wel van belang dat het onderhoud volgens voorschrift is uitgevoerd. Jaarlijks frisse olie is méér dan wenselijk bij een auto die zo beperkt wordt ingezet. En wanneer er géén klachten zijn over hoog olieverbruik, is het wat mij betreft veel te voorbarig een dergelijke behandeling te laten doen. U zou wel kunnen overwegen de komende tankbeurten E5 premium benzine te tanken met een wat meer reinigende werking t.b.v. het brandstofsysteem. Maar zonder klachten lijkt me flushen óók als preventieve ingreep niet nodig, en verwacht ik eerlijk gezegd dat uw Swift het de komende jaren zorgeloos gaat doen.