Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een vraag n.a.v. de zomerbandentest 2021, bandenmaat 205/55 R16 V

Vraag gesteld door op 25 april 2021

Hoe zit het met het brandstofverbruik van de Kumho Ecsta band? In de tekst die de band beschrijft lees ik, dat het de zuinigste band uit de test is. Maar bij het bandenlabel wordt vermeld, dat het brandstofverbruik op niveau C ligt. Andere banden zijn volgens het bij die banden horende bandenlabel zuiniger. Hoe valt dit verschil te verklaren?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt naar het verschil tussen het brandstofverbruik in onze bandentest en (de gecodeerde rolweerstand) volgens het bandenlabel.

In onze bandentest meten we met gevoelige apparatuur het brandstofverbruik van de testauto (met de testbanden) tijdens een aantal ronden op een vastgelegd parcours op een circuit.

Voor de verbruiksopgave op het bandenlabel wordt niet zozeer het verbruik gemeten maar de rolweerstand van de band. Rolweerstand van een band wordt niet zozeer veroorzaakt door de stroefheid van het wegdek maar door de vervorming van de band tijdens het rollen. De vervorming veroorzaakt energieverlies (in de vorm van warmte), eigenlijk net als bij een stuiterbal die bij het terug stuiteren niet zo hoog komt als waar hij werd losgelaten.
Voor het bandenlabel wordt de rolweerstand tijdens een gestandaardiseerde test in een laboratorium gemeten. Eigenlijk wordt er gemeten hoeveel energie er nodig is om de band te laten rollen. Dit gebeurd bij loodrechte wielstanden.

Maar in de praktijk staan de wielen niet loodrecht onder een auto maar hebben een bepaalde wielvlucht en een bepaalde sporing om de auto bepaalde (veilige) rijeigenschappen mee te geven. Juist die aangepaste wielstanden zorgen voor veel vervorming van de band en beïnvloeden daarmee het brandstofverbruik.

Dit is de belangrijkste oorzaak van het verschil. Verder testen wij tijdens ons parcours op een andere manier met de invloed van sturen en accelereren op het verbruik van een band.