Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doek onder motorkap gescheurd: vervangbaar?

Vraag gesteld door op 25 april 2021

Het doek onder de motorkap van mijn Toyota Rav4-3 deurs is plaatselijk stuk/gescheurd en de gele isolering hangt ertussen uit. Ik heb het provisorisch met dikke zwarte tape geplakt.
Vraag 1: kan de tape en losse doek problemen aan de motor veroorzaken?
Vraag 2: wat moet ik nu met het kapotte doek?
Een advies (van een bekende) was dat ik alles moet weghalen: doek en gele isolering en het dan zo laten. Is dit verstandig?
Vraag 3: hoe en waar kan ik evt een nieuw doek en isolering krijgen en laten aanbrengen? Enig idee wat hiervoor de kosten zouden kunnen zijn?

Bedankt voor je hulp en advies hiermee!

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Het isolatiemateriaal onder de motorkap van uw auto gescheurd en hangt los. Uw vraag is wat u hiermee aan moet.

Functie
De taak van dit materiaal is het dempen van geluiden en temperatuur naar de omgeving. Net als wanneer u de motorkap opent en er meer geluid naar buiten kan, doet ook deze isolatiemat hetzelfde. Ook zorgt hij ervoor dat de motorkap niet extreem heet wordt.

Vragen
Om uw vragen te beantwoorden:
Wanneer dit materiaal tussen bewegende delen van de motor kan komen kunnen deze beschadigen. Het zou tussen de multisnaar kunnen komen waardoor deze breekt bijvoorbeeld. Ook zou het de vrijheid van de radiateur kunnen blokkeren waardoor de motor te heet wordt. Dit moet dus altijd voorkomen worden.
U zou het doek weg kunnen halen. Dan haalt u wel isolatiemateriaal weg waardoor de auto rumoeriger kan worden. Tevens wordt de motorkap uitwendig een stuk heter.

Om het isolatiemateriaal te laten vervangen kunt u bij de dealer terecht. Omdat de pasvorm verschilt per auto en motortype kan ik u de prijs niet exact opgeven maar ik denk dat u snel moet rekenen op een €100,-  U zou ook kunnen kijken of het gebruikt te verkrijgen is maar waarschijnlijk is dit ook al redelijk vergaan.