Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverlichting

Vraag gesteld door C. Koopmann op 17 april 2021

Dacht dat ik de enig was die last heeft vd koplampen van auto’s maar als je het vraagt zijn er veel meer mensen het is te fel heel irritant. Kan de ANWB hier via de auto fabrikanten niks aandoen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart vaak té felle autoverlichting waar volgens u anderen ook over klagen. U vraagt of de ANWB daar niks tegen kan doen.

Koplampen worden steeds feller. Tot die conclusie komt de ANWB na een onderzoek onder de huidige generatie LED-lampen. Bij één van de LED-systemen was het licht op 20 cm afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon. De ANWB wil dat de lichtintensiteit van koplampen maar ook van knipper-, rem- en achterlichten punt van aandacht wordt. Het probleem van verblinding door LED-lampen is eenvoudig op te lossen door de verlichting in het koplamphuis via reflectoren te laten schijnen, maar helaas passen weinig fabrikanten deze techniek toe. Daarover gaat de ANWB in gesprek met fabrikanten, overheid en haar zusterclubs zoals u ook kunt lezen in dit onderzoek

Anti-verblindingstips

  • Kijk bij een gevoel van verblinding vooruit naar de eigen rijbaan en naar de wegmarkering rechts van de rijbaan.
  • Maak de autoruiten schoon. Vuil en condens kunnen ook tot verblinding leiden.
  • Bij slecht zicht overdag, voer dimlicht.
  • Gebruik de anti-verblindingsstand van de binnenspiegel. Veel auto’s hebben ook wel een automatisch dimmende binnenspiegel.