Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto alarm

Vraag gesteld door op 20 april 2021

31 maart j.l. is ’s nachts de katalysator onder mijn Pontiac Grand Prix eraf gesloopt met waarschijnlijk speciaal gereedschap. Vreemd genoeg -volgens een plaatselijke agent die even kwam kijken omdat de dief de autokrik nog had laten staan (overhaast vertrokken?) -was dat de enige katalysator die die nacht in regio Den Bosch was gestolen. Soms trekt een heel ploegje door een regio en steelt dan talrijke katalysatoren, het metaal binnenin is tegenwoordig behoorlijk veel waard. Agent zei: “momenteel zelfs meer dan de goudprijs” geloof ik nog niet zo maar enfin.
Omdat mijn auto nog geen alarm had, ben ik nu op zoek naar een auto-alarm en zou graag uw advies in dezen horen. Ik zie wel allerlei systemen soms zeer uitgebreid voor bijvoorbeeld 1000 euro en dan duurt inbouwen wel zo’n 4 uur. Nu gaat het mij niet om dat bedrag maar ik vroeg mij af –in deze tijd van supertechniek qua chips e.d.- bestaat er ook een simpel systeem waarbij je bijvoorbeeld een soort transportabele Iphone ’s nacht in je auto kunt achterlaten die weer correspondeert met je mobile telefoon in huis en die een signaal doorgeeft als de auto wordt opgekrikt als er wéér een keer bijv. de katalysator onderuit wordt gesloopt? Ik heb helaas geen garage om mijn auto in te zetten. Dus een simpel apparaatje zonder allerlei poes-pas van inbouw met kabels en overal sensoren plaatsen, is ook een hele klus om zo’n systeem weer “over te huizen” als ik nog eens een andere auto aanschaf.
Alvast bedankt voor uw advies, misschien kunt u mij een bepaald bedrijf adviseren ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Wat een vervelend verhaal! U bent genoodzaakt hoge kosten te maken door diefstal.

Uw idee om een mobiele telefoon in de auto achter te laten die reageert op trillingen en u zo te waarschuwen is nog niet zo gek. Wellicht is het mogelijk om een app die eigenlijk voor een ander doel is gemaakt te gebruiken? Zoals een babyfoon met bewegingsdetectie bijvoorbeeld. Na wat speurwerk heb ik de Simtek Duo gevonden. Natuurlijk net iets anders maar reageert op licht en beweging, is dit mogelijkheid?

Voornamelijk doordat de verzekeraar een aantal voorwaarden stelt waaraan een autoalarm moet voldoen zijn dit soort mogelijkheden in Nederland nauwelijks bekend. Een goedgekeurd alarm moet worden ingebouwd en zijn voorzien van een certificaat van Kiwa SCM. Een los alarm zou hiervoor nooit in aanmerking komen. Alarm inbouw bedrijven leveren dus niet waar u naar op zoek bent. In uw geval is het alarm niet de wens van een verzekeraar maar van uzelf dus zijn er mogelijkheden om inventief te werk te gaan.