Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke trekhaak kan op een Nissan Noto 1.2

Vraag gesteld door op 14 april 2021

Welke trekhaak kan op een Nissan Noto 1.2 voor 2 e-bike 23 resp. 22 kilo
Graag vraag ik "Wat voor oplossingen kan de ANWB geven om dit toch te kunnen doen".

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Van de Note is de maximale kogeldruk 45 kg, uitzonderingen zijn de Sport Pack, Black edition en de Note met automatische transmissie. Voor deze uitzonderingen is geen kogeldruk opgegeven dus officieel is deze 0.

Wanneer u een fietsendrager monteert waarop ook nog 2 e-bikes komen gaat u snel over dit gewicht heen. Het monteren van een zwaardere trekhaak verhoogt de kogeldruk niet.

De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven ten opzichte van de kogeldruk in geval van een aanhanger, en mag u deze 45 kg dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan.

Officieel bent u dan aangewezen op het delen van de last, bijvoorbeeld door middel van een dakdrager. Er zijn wel dakfietsendragers verkrijgbaar met een liftsysteem zodat de fietsen niet boven het hoofd getild hoeven te worden. Zie: Dachlift Evolution YouTube. Ik ben bang dat dit de enige optie is of u zou een aanhanger moeten aanschaffen en hierop de fietsen verplaatsen.