Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke AdBlue?

Vraag gesteld door A. Denekamp op 2 april 2021

Sinds een paar maanden een peugeot 308 SW 1.6 BlueHDI van 2015. Nu heb ik even rondgekeken voor het op voorraad willen hebben van AdBlue, maar wat mij opvalt is het grote prijsverschil. Waar zit hem dit in? Zit er zoveel verschil in kwaliteit of maakt dit niet uit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft voor uw Peugeot 308 SW HDI van 2015 AdBlue vloeistof nodig. Wat u opvalt zijn grote prijsverschillen en u vraagt zich af of dat te wijten is aan kwaliteitsverschillen.

AdBlue zorgt ervoor dat schadelijke NOx in de diesel uitlaatgassen wordt omgezet in onschadelijke stikstof en waterdamp, met als gevolg een duidelijk afname van stikstofoxiden (NOx) ter verbetering van de luchtkwaliteit. AdBlue auto's voldoen aan de nieuwe Euro 6-emissienorm, die voor personenwagens in september 2014 van kracht is gegaan. AdBlue dient weer bijgevuld te worden, vaak in combinatie met een onderhousbeurt maar óók wel tussentijds. Een lampje op het dashboard geeft dat ook aan en kan er niet verder worden gereden wanneer het reservoir leeg is.

De samenstelling van AdBlue is 32,5% ureum en 67,5% gedemineraliseerd water die allemaal aan de DIN 70070 standaard en aan de ISO 22241 norm moeten voldoen volgens de verpakking. Wanneer dat het geval is zie ik geen reden om voor een kannetje van 10 liter het drievoudige te betalen. De samenstelling ligt feitelijk vast en is geen reden te denken dat een hogere literprijs ook meer kwaliteit inhoudt. Mogelijk is van een duurdere fles het bijvullen wat gemakkelijker gemaakt maar de inhoud zal geen verschil maken wanneer het product voldoet aan de gestelde norm.