Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of niet hetzelfde type band met ster voor BMW

Vraag gesteld door op 12 april 2021

Ben voornemens Michelin Primacy3 runflat zomerbanden 245/50 R18 voor mijn BMW 730dx te bestellen.
Zijn die speciaal en alleen verkrijgbaar bij BMW en dan van een ster voorzien en daardoor veschillend van het zelfde type bij een specifieke bandenhandel?Of ben ik niet aan de BMWdealer gebonden voor dezelfde kwaliteit?
Als het i.p. dezelfde banden betreft, dan zijn ze namelijk bij BMW een stuk duurder.
Bij mijn plaatselijke firma of KwikFit of toch beter bij BMW aanschaffen?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U heeft een vraag over merkspecifieke banden voor uw BMW.

Onze ervaring is dat de merkspecifieke - dat wil zeggen, door een de bandenfabrikant speciaal voor de autofabrikant ontwikkelde uitvoering - voor BMW's met runflat banden goed zijn afgestemd op de vering en demping van de auto. Runflat banden zijn ten opzichte van normale banden steviger van opbouw omdat, in geval van een lekke band de lege band het gewicht van de auto moet kunnen dragen (en de band niet van de velg kan lopen). In de regel is het gevolg van die steviger opbouw dan (veel) minder comfort van de band. Bij de speciaal voor BMW ontwikkelde banden is er echter een goede afstemming tussen het veercomfort dat de runflat band kan bieden en vering en demping van de auto. Als u nu runflatbanden heeft en ook runflatbanden wilt blijven gebruiken adviseren wij u inderdaad te kiezen voor de merkspecifieke (met ster gemarkeerde) BMW uitvoering van de Michelin Primacy (3).

Als u geen runflat banden zou kiezen dan zouden we eerder adviseren een universele uitvoering te kiezen. Bij merkspecifieke banden zijn vaak op verzoek van de autofabrikant bepaalde eigenschappen extra uitgelicht. Niet zelden gaat het dan om rolweerstand (brandstofverbruik) omdat de band dan bij de typegoedkeuring van de auto gebruikt wordt. Het verbeteren van de ene eigenschap gaat bij banden altijd ten koste van een andere eigenschap. We zien wel merkspecifieke banden met een heel laag verbruik maar ook met minder profieldiepte om dit te bereiken. De prestaties op nat wegdek leiden daar onder, net als de slijtvastheid.

Verder zien we dat er bij merkspecifieke banden vaak geen doorontwikkeling meer is. De banden worden voor de typegoedkeuring van de auto ontwikkeld maar daarna niet meer aangepast of geupdate. De band is dan eigenlijk van de stand der techniek van de datum van introductie van het automodel. Bij universele banden kunt u kiezen voor de modernste producten, met de laatste stand der techniek. In uw bandenmaat zou u dan de Michelin Pilot Sport 4 kunnen kiezen.