Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervroegde APK-keuring

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Stel dat ik mijn auto twee maanden voor de vervaldatum laat keuren en de auto wordt afgekeurd. Mag ik er dan nog mee rijden tot de officiële APK vervaldatum?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de APK. U kunt een auto twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. Als de auto wordt goedgekeurd krijgt de APK een nieuwe vervaldatum waarbij de dag en de maand van de oude vervaldatum gehandhaafd blijven. Afhankelijk van de leeftijd van de auto is de nieuwe vervaldatum over één of twee jaar.

U vraagt wat er gebeurt als de auto wordt afgekeurd. Mag je er dan nog wel mee rijden zo lang de oude vervaldatum nog niet is bereikt? De RDW zegt daar het volgende op: 

"Veel mensen laten hun voertuig eerder keuren dan de datum waarop de APK verloopt. Als dan blijkt dat het voertuig niet door de keuring komt, dan willen ze niet dat de keurmeester de afkeur meldt bij de RDW. De keurmeester moet de afkeur echter wel melden bij de RDW. Dit zijn de keurmeester en de erkende garage verplicht. Alleen op deze wijze kan de RDW zinvol toezicht op de APK houden.

Als de datum van de voorgaande APK nog niet is verlopen, dan voldoet u gewoon nog aan de APK-verplichting. U krijgt dan dus geen boete voor het niet voldoen aan de APK-plicht.

Of het slim is om met het voertuig te gaan rijden moet u zelf beoordelen. Er is natuurlijk wel iets aan uw voertuig geconstateerd tijdens de APK waardoor het is afgekeurd. Door dat technische gebrek aan uw voertuig voldoet het niet meer aan de technische eisen waar ieder voertuig altijd aan moet voldoen. Hiervoor kunt u van de politie een bekeuring krijgen. Daarnaast kan uw verzekeringsmaatschappij besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval." Bron: RDW.