Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting fietsdrager

Vraag gesteld door op 7 april 2021

ANWB biedt de Thule Easyfold 932 aan voor een scherpe prijs. Deze heeft een 7-polige stekker. Volgens mij is deze fietsdrager inmiddels in Duitsland en België niet meer toegestaan, wegens het ontbreken van een mistlicht en achteruitrijlicht. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de genoemde fietsendrager mogelijk in Duitsland en België niet meer is toegestaan vanwege het ontbreken van een mist- en achteruitrijlicht

Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als lastdrager.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen, conform het Verdrag van Wenen.