Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur centrale stand moet steeds gecorrigeerd bij Toyota Yaris 1.3 vvti 2007

Vraag gesteld door op 12 april 2021

Toyota Yaris 1.3 Luna VVTi 2007 140 K. Stuur gaat niet automatisch vloeiend in de centrale stand. Lijkt iets heel kleins maar is irritant en soort van vermoeiend ook al is het iets kleins. Alle andere Toyota's die ik rijd en reed nooit eerder gehad. Na noodzakelijke kleine stuurcorrectie blijft het stuur in die stand, en is het door de afwijkende baan op snelweg noodzakelijk steeds weer iets te corrigeren. Het voelt alsof de stuurstang heel ietsje "klemt". Zijn hier specialisten voor? Wat is hier aan de hand?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto komt niet vanzelf meer volledig in de rechtuit stand en u vraagt zich af wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn.

Ik denk dat als eerste de banden, bandenspanning en uitlijning gecontroleerd moeten worden. Hiervoor kunt u terecht bij een bandenspecialist.

Het is ook mogelijk dat er velgen gemonteerd zijn met een andere ET-waarde. Dit bepaalt of het wiel naar binnen of naar buiten staat ten opzichte van de auto. Wanneer hiervan wordt afgeweken vertoont een auto heel erg zoekerig weggedrag.
Indien het stuur ‘klemt’ is dat eigenlijk heel eenvoudig vast te stellen door beide voorwielen van de grond te halen en dan te voelen of het stuur zonder weerstand ronddraait. Ik vermoed dat hier niet de oorzaak in gezocht moet worden overigens.

Andere oorzaken voor het trekken kunnen zijn:

  • Rolweerstand van een van de wielen door bijvoorbeeld een rem die aanloopt.
  • Speling/ruimte in de wielophanging waardoor de uitlijning niet stabiel is.
  • Probleem met de stuurbekrachtiging.