Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms slecht starten

Vraag gesteld door A. Zweemer op 12 april 2021

Mijn Ford Focus 3 ecoboost uit 2014 (79000 km) start soms slecht. Nieuwe bougies geplaats en het probleem leek verholpen; vlot starten en lager brandstofverbruik.
Na een paar dagen lijkt het probleem terug te komen en verhoogd brandstof verbruik.
Daarbij verbruikt de auto aardig wat koelvloeistof.
Een gerenomeerd garagebedrijf heeft de motor gecontroleerd, geen enkel symptoom van een lekke koppakking, motor lijkt in prima conditie....
Wat zou het slechte starten en koelvloeistof verbruik kunnen verklaren???

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Focus Ecoboost start slecht met een verhoogd brandstofverbruik én een behoorlijk verlies aan koelvloeistof.

Wat het laatste betreft is in ieder geval een veelvuldig voorkomend gebrek bij deze motor een lekkende o-ring van de waterpomp. Uw garage heeft wellicht ook vanwege de combinatie van de genoemde verschijnselen terecht de koppakking nader bekeken. De fabrikant heeft voor dit probleem zelfs een terugroepactie op poten gezet omdat door gebrek aan koelwater de cilinderkop oververhit kan raken en zelfs scheuren.

De combinatie van de klachten wijzen toch wel in de richting van een lekkende cilinderkop en is mijn advies om met name een dealer hier naar te laten kijken. Wellicht weet men door kennis en ervaring omtrent deze motor de vinger op de goede plek te krijgen. Want koelwaterverlies én een slecht lopende motor zijn toch wel symptomen die mogelijk verband houden met de eerder genoemde terugroepactie.