Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rem vast

Vraag gesteld door op 29 maart 2021

Kan een rem plotseling vast slaan. Onze auto heeft 25 nov. Jl. Een kleine beurt gehad en apk bij de dealer. Nu blijkt bij het vervangen van de banden bij de kwikfit dat de rechter achterrem is vastgelopen. Had dit niet al gesignaleerd moeten zijn tijdens de beurt? Ik heb de afgelopen maanden nauwelijks gereden (op en neer naar school 5 km. En een paar keer wat verder totaal 60 per rit.) En boodschapjes.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De achterrem van uw auto is vastgelopen. De auto heeft vier maanden geleden een kleine beurt met APK gehad. U vraagt of de garage toen iets over het hoofd heeft gezien.

De garage had de vastzittende rem 4 maanden geleden moeten constateren wanneer dit toen ook al speelde. Dat is met terugwerkende kracht niet meer aan te tonen. U kunt het bedrijf alleen aansprakelijk stellen, wanneer daar ook het technisch bewijs voor is.

In de meeste gevallen kan een rem redelijk spontaan vast gaan zitten. Meestal is de oorzaak een remzuiger die in de remklauw vast gaat zitten door inwendige roestvorming. Met uiteraard overmatig snelle slijtage van de remblokken en uiteindelijk remschijven als gevolg. Het vastzitten van de remklauw is soms een ouderdomskwestie. Om daar preventief op in te spelen wordt in het onderhoud ook het verversen van de remvloeistof in meegenomen. Remvloeistof trekt vocht aan waardoor het remsysteem ook eerder door corrosie wordt aangetast. U zou misschien kunnen nagaan of frisse remvloeistof regelmatig in het onderhoud is meegenomen. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat een vastzittende remzuiger in de afgelopen 4 maanden zich spontaan kan hebben aangediend.