Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelende distributie ketting Golf

Vraag gesteld door S.R. Elsinghorst op 8 april 2021

Af en toe als ik mijn auto wil starten, en de motor is nog koud, dan hoor ik voor 2 a 3 seconden een ratelend geluid bij mijn motor.
Nu ben ik bij mijn garage geweest en die zeggen dat het om de ketting spanner van de distributie ketting is. Zij zeggen als het niet langer dan 4 seconden is , dat het dan niet uit maakt.
Nu is mijn vraag of ik er de komende jaren nog mee rond kan rijden met deze ketting of dat ik hem moet vervangen?
De auto gaat om VW golf 5 1.6 FSI uit 2005 met ongeveer 228000 op de teller.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U omschrijft een bijgeluid na het starten dat inderdaad de indruk geeft van een distributie probleem. Het betreft hier een VW Golf met 1.6 FSI motor uit 2005.

Een FSI of TSI motor die bij de koudstart kort ratelt maar verder geruisloos z'n werk doet is min of meer wel een vooraankondiging van een uitgerekte ketting. Een gemiddelde noodzakelijke vervanging van de distributieketting bij deze generatie motoren kondigt zich vaak wel wat eerder aan, en valt in uw geval dus relatief nog mee bij de genoemde tellerstand. Een VW dealer communiceerde als vuistregel een maximale duur van drie seconden dat dit bijgeluid hoorbaar zou mogen zijn. Anders is ingrijpen noodzakelijk.

Het herstel is in dit stadium dan weliswaar nog niet stel op sprong hoogst noodzakelijk maar het begin van het einde van deze ketting met toebehoren is feitelijk wel aangekondigd. En om gevolgschade zo veel mogelijk uit te sluiten is beter voorkomen dan genezen wel het devies. Dus een afspraak binnen een redelijke termijn om deze ingreep te laten verrichten is wel mijn aanbeveling. En wanneer u geen plannen heeft de auto weg te doen en dit herstel dus tóch moet gebeuren, dan maar beter niet lang uitstellen en onnodig risico lopen.