Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen 16 hdi 120pk

Vraag gesteld door op 8 april 2021

Ik ben voornemens om een andere auto aan te schaffen en wel een peugeot 3008 diesel met euro 6 norm tot bouwjaar 2016, waaraan gekoppeld een EAT transmissie, de vraag: zijn er bekende problemen met deze diesel in samenhang met de EAT transmissie. Heb op dit moment een 308 HDI  16 klepper van 110 pk met robot bak die mij zonder problemen naar 380.000 km heeft gebracht ( zelf 250.000 km)
wat kan ik verwachten van de 8 klepper diesel van 120 pk ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U bent van plan een Peugeot 3008 aan te schaffen met bouwjaar tot 2016, en dan de HDI in combinatie met de EAT automatische transmissie.

Op onze website vindt u occasiontests van veel auto's met daarin de rubriek, 'dit vindt de wegenwacht'. De test gaat over een benzine dus de van de genoemde euvels blijft alleen die van de elektrische parkeerrem bij u over.

Van deze motor in combinatie met de versnellingsbak zijn geen negatieve ervaringen, misschien zelfs wel iets sterker dan uw huidige 308.

Wat wel een puntje van aandacht is bij de 3008, die gezien de leeftijd vast al een hogere kilometerstand heeft, hoe goed hij ook onderhouden is, slijtage voorkom je er niet mee.m Verstuivers, de hogedrukbrandstofpomp, turbo en bijvoorbeeld een roetfilter zijn onderdelen die binnen een verdubbeling van de kilometerstand aan vervanging toe kunnen zijn. Ook (gerobotiseerde) versnellingsbakken zijn behoorlijk gecompliceerd en hebben veel slijtagegevoelige, bewegende onderdelen.

Vandaar dat ik u altijd aanraad om de auto met garantie aan te schaffen en bij voorkeur bij een Bovag garage. Houd u er rekening mee dat de auto ook voorzien is van een distributieriem met bijbehoren vervangingsinterval. Misschien kunt u daar alvast over praten of afspraken over maken met de verkoper.

Indien u een auto op het oog heeft zou ik u adviseren om altijd een uitgebreide proefrit te maken. Vooral om aan te voelen of de auto bij u past. Hier wat adviezen voor tijdens de proefrit.