Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pitting op nokkenas auto

Vraag gesteld door E. van Beers op 8 april 2021

Mijn tweede hands auto blijkt in de garantie pitting te hebben op de nokkenassen .
Kan ik een beroep doen op de garantie ? Het auto bedrijf verkoopt onder Bovag garantie .de auto rijd netjes , geen olie verbruik maar de pitting op de nokken is via de olievulopening te zien vind ik verontrustend . Kunt u mij op weg helpen ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Via de olievuldop heeft u deels zicht op de nokkenas met z.g. 'pitting' op de nokken van de nokkenas. U vraagt of u een beroep kunt doen op garantie.

Ik heb verder geen info over de betreffende auto en de kilometerstand maar formeel valt een nokkenas uiteraard onder de noemer van Bovag garantie. Het omschreven verschijnsel duidt op een vergevorderde vorm van slijtage en is de grote vraag wel of dit acceptabel is bij een auto met een bepaalde kilometerstand. Bij een auto met een hoge tellerstand zou je dit nog enigszins als een acceptabele gebruikersslijtage kunnen beschouwen maar bij een veel lagere kilometrage als buitensporig snel, eventueel met bijvoorbeeld gebrekkige smering als te verklaren oorzaak.

De interpretatie is dus best lastig omdat er geen merkbaar gevolg is. Er is géén sprake van motorische bijgeluiden of andere gevolgen. Maar het is zeker raadzaam de verkoper het verschijnsel te tonen maar zonder verdere klachten is de noodzaak deze te vervangen er feitelijk niet. Dus van een gebrek is nog geen sprake maar zou dat wél uiteindelijk tijdens de garantieperiode kunnen ontstaan. Misschien dat u specifiek voor de nokkenas de garantie nog extra zou kunnen verlengen als stok achter de deur. Maar zoals gezegd is de kilometerstand een belangrijk criterium in dit verhaal. Heeft u een auto gekocht met nét 60.000 km op de teller dan is dit een onacceptabele slijtage. Staat er meer dan twee ton op de teller dan zijn dit geen buitensporige sporen van slijtage en zónder bijverschijnselen feitelijk geen defect.