Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeersensoren op Toyota Yaris 1.5 Hybrid automaat

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Vorige week heb ik door mijn Toyotagarage aan voor- en achterbumper parkeersensoren laten inbouwen (s800 front canbus speed en s800 st (achter)). Deze werken m.i. niet naar verwachting, ben naar garage terug gegaan omdat ik te pas en te onpas gepiep hoorde. Ze hebben e.e.a. minder gevoelig ingesteld, waarna het iets beter gaat, maar het werkt volgens mij nog steeds niet zoals het zou moeten:
1. Het blijft piepen, ook als ik in de P- of de N-stand sta; is dat normaal?
2. Het piept ook als ik onder het rijden gepasseerd word of ergens dichtbij kom (dus niet zoals onder het langzaam ergens parkeren, waar je dat wel mag verwachten).
3. Ik constateer niet een consequent effect van "hoe dichter ik bij een obstakel kom, hoe korter de interval van piepjes". Moet dat niet zo zijn?
4. Ik heb zo'n € 850,-  betaald voor de sensoren incl. inbouw. Mag ik daar inderdaad meer voor verwachten?
5. Bij parkeren bij een stoeprand, gaat de sensor meteen piepen en blijft dat doen, ook al sta ik stil. Is dat een kwestie van verkeerde instelling?
6. Als ik in de auto stap om te vertrekken, nog niet in de D- of R-stand sta, beginnen de sensoren voor en achter al te piepen. Is dit normaal?
7. Wat raadt u mij nu aan om te doen; ik heb hierin geen vertrouwen meer in de garage, waar ik verder al jaren tevreden over ben.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft parkeersensoren laten monteren in uw auto voor ongeveer 850 euro. U bent niet tevreden over de werking van het product.

Parkeersensoren horen pas te piepen als u dicht bij een obstakel komt. De meeste sensoren gaan sneller of luider piepen naarmate u dichterbij een obstakel komt. Als er geen obstakel is moet er geen piepgeluid te horen zijn. Tijdens het rijden zou een goed afgestelde parkeersensor niet moeten piepen en een stoeprand is geen obstakel waarbij parkeersensoren voor horen te waarschuwen. Sensoren horen ook niet te piepen als u de auto start en er niks in de omgeving van de auto is.

Kortom: voor 850 euro mag u goed werkende parkeersensoren verwachten. Als ik uw ervaringen lees is dat naar mijn mening allerminst het geval. U kunt zich beroepen op garantie. De leverancier is verplicht een goed werkend systeem te leveren. Hopelijk is dat een kwestie van afstellen, anders is het een gevalletje garantie: niet goed, geld terug.