Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud Mini One

Vraag gesteld door op 12 april 2021

Ik heb onlangs mijn Mini One (2017) van de leasemaatschappij overgenomen. Nu is deze toe aan een onderhoudsbeurt (26.000 km). Is het nodig om dit onderhoud bij de dealer voort te zetten of kan het ook bij een goede garage? (het verschil in kosten is behoorlijk). En, heeft dit invloed op de waarde van de auto in de toekomst? Dank vast!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is het onderhoud van uw Mini door een universele garage te laten uitvoeren of toch beter de dealer.

Voor het reguliere onderhoud zou u best bij een universele garage kunnen aankloppen maar wel bij voorkeur Bovag aangesloten. Dit i.v.m. garantie en bij eventuele conflicten. Over het algemeen blijft het onderhoud beperkt tot de gebruikelijke handelingen die bij de betreffende beurt uitgevoerd moeten worden. Op termijn kunnen ook aan slijtage onderhevige onderdelen 'n keer aan vervanging toe zijn zoals banden en remmen. Ook dit zijn voor een universele garage routine klussen waar 'n dealer niet per se een betere keuze is.

Er kunnen echter situaties zijn waarbij een bezoek aan een dealer wél onvermijdelijk is. Met name bij updates, modificaties maar óók storingen of andere gebreken waar specifieke kennis en gereedschappen noodzakelijk zijn. Het zou dan kunnen dat een dealer minder toeschietelijk en servicegericht is wanneer het onderhoud elders wordt verricht. Ook wanneer er sprake is van een buitensporig vroeg gebrek zal een dealer minder snel met een tegemoetkoming komen wanneer hij voor onderhoudsklussen wordt buitengesloten.

Misschien is het de overweging nog waard om op jaarbasis te kijken wat het wezenlijke prijsverschil is en of het de overstap waard is. Overigens stappen steeds meer leasemaatschappijen voor onderhoud vaak óók naar de betere universele garage. Met die overweging is dus niks mis mee. En wanneer aantoonbaar het onderhoud volgens schema heeft plaatsgevonden is dat niet nadelig voor de restwaarde.