Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet de auto opnieuw uitgelezen worden bij vervanging achterlicht?

Vraag gesteld door op 13 april 2021

Betreft Golf Plus 1.4 benzine bj 2011
Moet de auto opnieuw uitgelezen worden als de achterlicht units( beide kanten) zijn vervangen?
Ze zijn vervangen omdat de ledknipperlichten niet meer voldeden. Deze zijn nu weer gemaakt maar de knipperlicht in de buitenspiegel(bestuurders kant) hapert nu. Soms doet ie het wel soms niet, dus de ledjes zijn niet stuk.
Moet dit alsnog vervangen worden of kan het zijn dat de auto opnieuw uitgelezen( aan de computer) moet worden en dan weer goed werkt?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of nieuwe lichtunits uitgelezen moeten worden.

Wanneer er andere lichten in het voertuig worden ingebouwd, moet dit aan het regelapparaat worden doorgegeven. Dat betekent dat er een zogenaamde 'codering' moet worden uitgevoerd door middel van diagnoseapparatuur. Hierbij worden parameters in het desbetreffende regelapparaat aangepast om voor een storingsvrije werking van de lichtfuncties te zorgen. Met andere lichten bedoel ik lichtunits met een andere indeling of andere samenstelling zoals (deels) vervangen van gloeilampen voor LED bijvoorbeeld.

Indien de units gelijkwaardig zijn hoeven deze niet te worden aangemeld. Het kan wel zijn dat er aanpassingen in de aansturing opgeslagen zijn in de boardcomputer. Dit doordat er defecten aanwezig waren in de voorgaande verlichting. Het spanningsvrij maken van de auto voor minimaal 10 minuten volstaat dan vrijwel altijd (de accu los koppelen). Indien dit niet succesvol is zult u inderdaad een garage moeten bezoeken om de regeleenheid storingsvrij te laten maken.