Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeilijk schakelen naar 1e versnelling bij kou

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Ik ben al 13 jaar in het bezit van een honda civic coupé uit 1995. Sinds vorige winter, schakelt hij bij koud weer en koude motor, erg moeilijk, met name naar zijn 1e versnelling. Met wegrijden na starten, lukt het wel prima, maar bij het 1e stoplicht krijg ik m pas weer in zn 1e versnelling, nadat ik m met enig geweld, eerst in zn 3e versnelling gedrukt heb, wat ook niet soepel gaat. Pas daarna lukt het om m weer in zijn 1e versnelling te zetten. Als ik kort daarna nog een keer moet stoppen, kan het nog een keer voorkomen, maar zodra de motor een beetje warm wordt, is het probleem weg. Ook zodra het weer warmer wordt, komt het probleem helemaal niet meer voor, ook niet bij dan "koude" motor. In december is de bakolie ververst, met de voor deze motor aanbevolen olie. Hiermee is het probleem een ruime maand weggebleven, maar helaas niet blijvend. Is de koppeling mogelijk aan vervanging toe of kan het een andere oorzaak zijn...

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van het slecht schakelen bij koude motor.

Het lijkt er op dat de koppeling niet helemaal vrij komt en hierdoor het schakelen heel troef gaat. De koppeling is dan het meest verdachte onderdeel.

Nu bestaat de koppeling uit verschillende onderdelen zoals de (hydraulische) bediening. Daar kan óók de oorzaak vandaan komen. U zou kunnen proberen om de vloeistof van de hydraulisch koppeling eerst eens volledig te laten verversen. Maar de meest logische is een versleten koppelingsplaat met drukgroep en druklager.