Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximale kogeldruk Suzuki

Vraag gesteld door E.C. van Dorp op 8 april 2021

Is er voor Suzuki Slash een trekhaak mogelijk met kogelgewicht van 60 kg ivm e bikes?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Voor de Suziki Splash met 1.2 motor is een maximale kogeldruk opgegeven van 50 kg.
Met het gewicht van twee e-bikes én de fietsendrager komt u boven de opgegeven maximale kogeldruk uit van 50 kg.

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekopelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geïnterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fiestendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.