Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak i.c.m. fietsen

Vraag gesteld door op 12 april 2021

Ik ben in het bezit van een Peugeot 308cc 1.6 thp van juni 2011. Ik wil i.v.m. de aanschaf van 2 e-bikes een trekhaak laten monteren. De door de autofabrikant opgegeven maximale kogeldruk is 64kg. De trekhaak zelf heeft een maximale kogeldruk van 68kg op het typeplaatje, volgens de dealer. De fietsen wegen 25kg per stuk zonder de accu. Ik wil een Thule easyfold xt fietsendrager kopen van 17.9kg. Deze staat goed aangeschreven en is erg eenvoudig in de montage. Dus samen bijna 68 kg. Is dit mogelijk en wettelijk toetestaan met betrekking tot de 64 kg die de fabrikant opgeeft? Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk van uw Peugeot 308 i.v.m. met het vervoeren van twee e-bikes.

De autofabrikant geeft naast een maximaal toelaatbare massa en aanhangwagenmassa óók een maximale kogeldruk op. Uiteraard met name als waarborg voor een goede en stabiele combinatie wanneer er een aanhanger achter komt te hangen. Maar de door de autofabrikant opgegeven kogeldruk maakt géén onderscheid of het hier gaat om een fietsendrager op de kogel of een aanhanger. En wanneer er sprake is van twee opgegeven kogeldrukken, dus van de trekhaak fabrikant én van de autofabrikant, is de laagste waarde bepalend.

Dus in uw geval mag u wettelijk gezien die 64 kg niet overschrijden. Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn. Maar eerlijk gezegd is de sterkte van de trekhaak dan nooit in het geding. Die heeft van een paar kilo méér absoluut geen last. Dus het kán wel maar ik moet u wijzen op de wet die overschrijding formeel niet toestaat.