Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hybride auto

Vraag gesteld door op 9 april 2021

Ik heb een 1 1/2 jaar auto Toyota hybride Corolla. Na 3 weken de auto niet gsbruikt te hebben bleek de accu leeg en moest ik hulp vragen. Volgens de dealer is dit ‘normaal’ de accu zou nog goed zijn. Mij werd geadviseerd vaker te rijden. Vraag: is dit normaal? Nb moet ik na een vluegvakantie vN 3 wejen weer hulp vragen om de bijna nieuwe suto op te starten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bemerkt dat na 3 weken stilstand de accu leeg is van uw Toyota Corolla Hybrid. U vraagt of dat gebruikelijk is.

Een lege startaccu van uw hybrid Corolla is na 3 weken stilstand redelijk gebruikelijk te noemen. Vermoedelijk was de drempelspanning te laag waardoor het signaal READY niet wordt vrijgegeven. De auto doet dan feitelijk niets meer.
Wij herkennen het probleem en is Schiphol niet voor niets een vaste locatie waar de Wegenwacht dagelijks actief is. Daar herkennen we de hybrids ook als regelmatige slachtoffers van lege startaccu's na een aantal weken stilstand. Maar ook niet hybride auto's kunnen na 3-4 weken stilstand geen thuis geven. Een autofabrikant gaat uit van het regelmatig gebruiken van een auto en kan bij de moderne auto met veel ''slapende'' gebruikers op de achtergrond actief een aantal weken stilstand best wel eens teveel zijn.

In een eerder voorkomend geval vonden we in de handleiding van in dit geval de RAV4:
''De energiebesparende functie wordt geactiveerd om te voorkomen dat de batterij van de elektronische sleutel en de accu leegraken wanneer de auto gedurende langere tijd niet wordt gebruikt''.

Het lijkt er dus op dat dit beschouwd wordt als een bijkomende eigenschap waarvoor in de handleiding bewust iets is opgenomen om dit te voorkomen. Misschien zou u uw handleiding daarvoor nog eens kunnen raadplegen of de energiebesparende functie óók bij uw auto geactiveerd kan worden.